OLD-NEWSRazvijena višenamenska zaštitna maska sa izmenljivim filterom

06/05/20202

Maska_NB-02

Regionalna razvojna agencija Srem je u okviru Inovacionog startap centra Stara Pazova, čiji je programski rukovodilac, a u saradnji sa „NBreakers“ timom kao korisnikom ovog Centra, uspela da razvije prototip i otpočne serijsku proizvodnju univerzalne zaštitne maske sa izmenljivim filterom čija je osnovna namena fizička zaštita lica i disajnih organa od kapljičnih infekcija a ujedno i zaštita neposredne okoline korisnika ove maske od prenosa bakterija ili virogenih infekcija.

Osnovni razlog pokretanja ovog projekta bila je namera da se kroz angažovanje mladih, kreativnih i inovativnih timova u Inovacionom centru pruži neposredan odgovor i doprinos sprečavanju pandemije Covid19 u Srbiji, a za čega su u ovom slučaju najzaslužniji NBreakers tim na čelu sa Nikolom i Nemanjom Bamburać.

Zaštitna maska koncipirana je tako da služi za višekratnu upotrebu. Pored prilagođenosti ergonomiji lica i njenom dobrom prijanjanju, maska ima izmenljivi filter čiji se prostor popunjava pamučnim tuferima, koji dokazano sprečavaju prolazak čestice virusa Covid19, i daju sigurnost korisniku (kao što je navedeno u Studiji o efikasnosti lako dostupnih alternativnih materijala za filter koje su rađene na Cambridge univerzitetu). Isto tako, filterski prostor može da se popuni i drugim vrstama materijala koje svako ima u svom domu a koji su takođe efikasni u velikom procentu. Konceptom je predviđeno da zamena filtera bude jednostavna i da može da se ponavalja neograničen broj puta u skladu sa potrebama korisnika. Maska je izrađena od materijala koji se koristi u medicini i može svakodnevno tretirati bilo kojim dezinfekcionim sredstvom (alkohol, etanol i sl.), a isto tako i oprati u toploj vodi koristeći običan sapun, te je tako ponovo spremna za upotrebu.

Sam razvoj ove višenamenske zaštitne maske podrazumevao je izradu tehničkih nacrta i njeno dizajniranje. Po tom je usledila verifikacija dobijenih pretpostavki kroz izradu serije prototipova u 3D štampi koji su kasnije usavršavani kroz ispitivanje i unapređivanje oblika maske, prilagođenost licu, stepen zaštite i izbor prihvatljivih materijala, ekonomičnost serijske proizvodnje, kao i njena cenovna pristupačnost. „NBreakers“ tim, kojeg čini grupa mladih industrijskih dizajnera zajedno sa predstavnicima RRA Srem koji su pomogli tehničku proizvodnju i upravljanje projektom primer je multidiscipinarnog timskog rada uz korišćenje inovacionog okruženja i laboratorije za brzi protajping u Inovacionom centru.

Zaštitna maska sa izmenljivim filterom razvijana je u skladu sa postojećim studijama i primenjenim istraživanjima iz oblasti zaštite čovekove sredine i zdravlja ljudi.

Maska je izrađena od plastičnog materijala, a izradu alata za brizganje i prve proizvodne serije finansirao je grad Sremska Mitrovica koji je, kao jedan od osnivača RRA Srem, prepoznao značaj ovakvog projekta za lokalnu samoupravu i njene građane. Prve serije od 5.000 komada maski biće dodeljene gradskim javnim preduzećima i ostalim javnim službama u gradu. Izrada alata, i tehnička procedura proizvodnje poverena je firmi Frezal doo iz Rume. Maska će biti dostupna i širem broju korisnika s obzirom da je postignuta masovna proizvodnja koja se vrlo lako može prilagoditi većoj potražnji, kako na teritoriji R. Srbije tako i u širem regionu.

2 comments

  • Božidar

    30/06/2020 at 11:42

    Poštovani

    gde mogu da se kupe ove maske?

    Reply

    • admin

      30/06/2020 at 15:14

      Poštovani, možete direktno kontaktirati tvorce ove maske za više detalja o kupovini na; nbprivate00@gmail.com , srdačan pozdrav.

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOGIN · Copyright by RRA SREM Ltd · All rights reserved · Designed by ZORAN.