Završna konferencija projekta Srem Bike

sm-bike-2019U ponedeljak, 25. marta organizovana je Završna konferencija i promocija rezultata projekta „Biciklističkim turizmom ka ruralnom i regionalnom razvoju Srema“, podržanog sredstvima Vlade Švajcarske. Nosilac projektnih aktivnosti, Regionalna razvojna agencija Srem (RRA Srem) sa svojim partnerom i domaćinom gradom Sremska Mitrovica, ugostila je predstavnike partnera na projektu Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam, zvaničnika lokalnih samouprava Srema, kao i predstavnike Švajcarske agencije za saradnju (SDC).

Predsednik mitrovačkog parlamenta Tomislav Janković, istakao je da su „stvoreni svi preduslovi za razvoj cikloturizma u Sremu, s obzirom da su pored izgradnje prve faze biciklističke staze Mačvanska Mitrovica – Zasavica dužine 4,2 km, biciklističkom signalizacijom obeležene i regionalne Sremska i Savska biciklističke rute“. U to ime, prvu promotivnu vožnju upriličili su članovi mitrovačkog triatlon kluba „Sava“.

„Gradimo staze da ne bi gradili bolnice“ – poruka je potpredsednika Pokrajinske vlade Ivana Đokovića, koji je istakao veoma važan zdravstveni aspekt ovih ruta. „ Sekretarijat će nastojati da izdvoji neophodna sredstva za završetak radova na ovoj stazi, već u narednom budžetskom periodu“ , dodao je Đoković.

Zadovoljstvo je izrazio i Miroslav Knežević, državni sekretar u  Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija istakavši važnost kreiranja novog turističkog proizvoda, u skladu sa Strategijom razvoja turizma R.Srbije i Programom razvoja turizma Vojvodine.

Nastavak promocije upriličen je u SRP „Zasavica“, s obzirom da je rezervat dobio značajnu donaciju od strane Vlade Švajcarske, električno mini bus vozilo, dečije igralište i dve mobilne barake. Slobodan Simić, predsednik udruženja Pokreta gorana, upravljača SRP „Zasavica“ posebno se zahvalio predstavniku donatora Džonu Galageru ali i projektnom timu Regionalne razvoje agencije Srem, na čelu sa direktorom Milanom Mirićem. „Donacija koju smo dobili biće od velikog značaja za unapređenje turističke ponude, povećanje smeštajnih kapaciteta i privlačenja novih turista, naročito dece koja su naši najdraži gosti“, istakao je Simić.

Milan Mirić direktor RRA Srem, dodao je da je glavna tema ovog projekta bio razvoj cikloturizma i razvoj ekoturizma na teritoriji Srema a da su grad Sremska Mitrovica i SRP „Zasavica“ pokazali da imaju razvojnu viziju, koja će pomoći održivom razvoju sremskog regiona. Uz reči Džona Galagera da u Srem vredi ulagati, otvaraju se vrata novim investicijama i razvojnim projektima, prevashodno  u oblasti turizma, saobraćajne infrastrukture i poljoprivrede.

Pošaljite vaš komentar

*