Jačanje kapaciteta RRA Srem za detaljne energetske preglede javnih zgrada i koncept bioenergetskih sela

MORG_07.2018Članovi međuopštinske radne grupe (MORG) za EE I OIE imali su priliku da prisustvuju praktičnoj obuci za upotrebu mernog instrumenta kojim se meri zaptivenost unutrašnjeg prostora zgrada i objekata. Uređaj, tzv. “Blower door”, demonstrian je u svojoj praktičnoj upotrebi sa praćenjem rezultata merenja koje se dešavalo u realnom vremenu na postojećem objektu. Uređaj poseduje sopstveni softwer koji daje rezultate zaptivenosti zgrade na osnovu čega se mogu precizno izračunati potencijalni gubici toplote, prekidi u zaptivenosti, prozračnost prostorije i intenzitet izmene vazduha, neophodne mere na zameni stolarije, ugradnji ventilacije i sl. Merenje je sprovedeno na objektu u okviru energetski efikasnog imanja kojim upravlja NVO “Centrala” čiji je predsednik i vlasnik dipl. inž. elektrotehnike Vladimir Janković. Ovaj uređaj članovi MORG zajedno sa RRA Srem koristiće prilikom sprovođenja energetskih pregleda u javnim zgradama u Sremu i izradi Energetskih elaborata.

“Smatramo da ćemo primenom “Blower door” uređaja postići najviši stepen preciznosti merenja prilikom energetskih pregleda i izrade energetskih Elaborata javnih zgrada u našim opštinama, a samim tim ispuniti sve uslove iz Pravilnika o energetskoj efikasnosti. Na ovaj način i sami vlasnici zgrada, opštine, investitori kao i potencijalni finansijeri energetske sanacije moći će da ulažu novac u mere koje su opravdane i isplative, a pri tome unapređuju komfor njenih korisnika”, navodi Bora Obradović, Projekt menadžer za oblast infrastrukture i energetike u RRA Srem.

Obuku za članove MORG održali su eksperti iz organizacije “Mreža dobre energije”, Željko Zečević i Nikola Vujović . Uređaj “Blower door” nabavljen je iz projekta “Uspostavljanje regionalnog Sistema podrške razvoja energetske efikasnosti I korišćenja obnovljivih izvora energije u Sremu” koji se finansira sredstvima Švajcarske agencija za razvoj I saradnju (SDC) u okviru Programa podrške ruralnom i regionalnom razvoju u R. Srbiji.

U drugom delu sastanka MORG, održana je prezentacija projekta “BioVill”. Radi se o projektu uspostavljanja bioenergetskih zajednica u ruralnim sredinama. Primer ovakve energetske zajednice je selo Kostovići u opštini Bajina Bašta. U okviru prezentacije predstavljeni su elementi teho-ekonomske analize i poslovni koncept projekta u Kostovićima. Projekat finansira EU, a Konzorcijum međunarodnih partnera ispred R. Srbije predvodi Stalna konferencija gradova (SKGO) sa ekspertima. Projekat BioVill su predstavili Miodrag Gluščević (SKGO), prof. dr Dejan Ivezić i Slobodan Jerotić, menadžeri projekta.

Pošaljite vaš komentar

*