OLD-NEWSNOVI Vodiči za investitore u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije

22/03/20170

undp_2017Jedna od aktivnosti GEF Projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji“ u kome je i RRA Srem partner, je izgradnja kapaciteta svih aktera za identifikaciju, pripremu, finansiranje i upravljanje bankabilnim projektima korišćenja obnovljivih izvora energije u okviru koje je izvršena revizija šest postojećih zastarelih vodiča za investitore u postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije i njihovo usklađivanje sa aktuelnim propisima koji regulišu ovu oblast.

Svi vodiči su dvojezični i, izuzev jednog, izrađeni su u dve verzije. U šest detaljnih vodiča opisane su celokupne složene procedure za izgradnju postrojenja i obavljanje delatnosti proizvodnje energije iz konkretnih obnovljivih izvora, uz upućivanje na odgovarajuće propise i navođenje nadležnih institucija. Detaljni vodiči pre svega su namenjeni investitorima i stručnjacima koji rade na razvoju projekata, ali i  zaposlenima u različitim nadležnim državnim organima, s obzirom na međusektorski karakter procedura. U pet kratkih vodiča ova složena problematika prikazana je manje detaljno i na slikovit način, čime se tema približava i širem krugu zainteresovanih strana.

Cilj izrade vodiča bio je da se investitori podstaknu i pomognu da ulažu u obnovljive izvore energije u Srbiji, ali i da se, kroz detaljno sagledavanje složenih procedura za izgradnju postrojenja i obavljanje delatnosti proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, uoče njihovi nedostaci i da se podstaknu nadležni da kroz zakonodavne i institucionalne aktivnosti ove procedure pojednostave i unaprede. Nadamo se da će ovi Vodiči pokrenuti konstruktivni dijalog između mnogobrojnih zainteresovanih strana i time doprineti boljoj informisanosti i međusobnom razumevanju, što u krajnjoj liniji treba da rezultira povoljnim okruženjem za investicije u sektoru obnovljivih izvora energije.

Preuzeto sa: https://biomasa.undp.org.rs/?p=2170

Detaljni vodiči

termo-solarna postrojenja – srpski

solarne elektrane – engleski i srpski

hidro-geotermalna postrojenja – engleski i srpski

vetroelektrane – engleski i srpski

male hidroelektrane – engleski i srpski

postrojenja na biomasu – engleski i srpski

Kratki vodiči

solarne elektrane – engleski i srpski

hidro-geotermalna postrojenja – engleski i srpski

vetroelektrane – engleski i srpski

male hidroelektrane – engleski i srpski

postrojenja na biomasu – engleski i srpski

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

LOGIN · Copyright by RRA SREM Ltd · All rights reserved · Designed by ZORAN.