Prve konsultacije o odobrenim ruralno regionalnim inicijativama u Sremu

niras_johnU prostorijama Regionalne razvojne agencije Srem održan je prvi konsultantivni sastanak povodom odobrenih inicijativa u okviru projekta  Podrške ruralnom i regionalnom razvoju u R. Srbiji koji finansira Švajcarska agencija za saradnju, SDC. Tri regiona u Srbiji su konkurisala za sredstva (Srem, Mačva i Šumadija) i odobreno je ukupno 5 inicijativa, od kojih su dve odobrene za RRA Srem. To su: “Model integrisanog regionalnog razvoja zasnovan na konsenzusu i širokom partnerstvu zainteresovanih strana u oblasti razvoja ruralnog turizma u regionu Srema“ i inicijativa „Podsticaj korišćenja biomase integrisan u sistem regionalne podrške razvoju obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti regiona Srema“. Za prvu fazu realizacije ovih inicijativa  biće izdvojeno 1.620.000 CHF i trajaće do janura 2019. godine.

Sastanku je prisustvovao vođa tima projekta Džon Galager sa saradnicom i projektni tim RRA Srem. Najznačajnije informacije odnosile su se na termin početka realizacije projektnih aktivnosti, dinamiku realizacije, načine finasiranja i kofinasiranja. Menadžeri RRA Srem prezentovali su inicijative i predloge projekata iz kojih se videlo da su strateški zasnovani, na regionalnim principima što je naročito bitno  za donatora, ali i za održivost inicijativa, efekte i rezultate projekata.

Džon Galager je istakao da je u ovom momentu izuzetno značajno da se do januara 2017. napravi precizan plan projektnih aktivnosti uz razvjene modele dobrog upravljanja, procese inkluzije i izrađene modele dobre prakse. To je naročito značajno ako se zna da druga faza realizacije programa SDC nastaje nakon 2019. godine, trajaće 3 godine uz veća finansijska sredstva. Za projekte koji sada budu dobro ocenjeni, značiće obezbeđena finansijska sredstva za razvijanje sledećih faza realizacije.

Komentari

  1. Čestitamo na odobrenim inicijativama! LAG FGD Tim

Pošaljite vaš komentar

*